1. Technical floor plans - basement
    Technical floor plans - basement
  2. Technical floor plans ground
    Technical floor plans ground
  3. Level 1 technical floor plans
    Technical floor plans level 1
  4. Level 2 technical floor plans
    Technical floor plans level 2
  5. Level 3 technical floor plans
    Technical floor plans level 3
  6. Level 4 technical floor plans
    Technical floor plans level 4
  7. Sectional ground views
    Sectional ground views
  8. Sectional views, first floor, levels 1 & 2
    Sectional views, first floor, levels 1 & 2
  9. Sectional floor plans, top floor, level 3 & 4
    Sectional floor plans, top floor, level 3 & 4
  10. North and south elevations of chalet on triangle plot
    Views of the north & south facades
  11. West & East elevations
    West & East elevations
  12. Technical elevation
    Technical elevation
  13. Technical elevations
    Technical elevations
  14. Technical drawing
    Technical drawing
  15. Technical drawing
    Technical drawing
  16. Chalet positioning before & after
    Before & after views of the plot & chalet
  17. Triangle plot of land gives rise to a creative chalet
    Views of the north east & north west facades
  18. Artist's impression top floor living space
    Artist's impression top floor living space

previous

next

02

NEW CHALET, TRIANGLE SHAPED PLOT​
148m² | Vallon, Samoëns
​​ Our clients came to us with a newly purchased piece of land for the development of a unique chalet. The site lies at the junction of two roads, and because of this and neighbouring boundaries, the site has been cut to form a flat but angular shape. The client briefed us to design a chalet to accommodate 4 bedrooms, 2 with ensuite bathrooms and a large open plan living space, in the region of 150 sqm of habitable area. No mean task with the angular and compact nature of the site! AlpStudio looked to maximise the space within the constraints of the permissible buildable boundaries, by following the triangular wedge shape of the site to create a triangular footprint defined by those limits. Utilising our experience of designing compact apartments in the UK, we centralised the circulation to allow for the maximum habitable spaces, creating a feature staircase that splits the levels to maximise the permissible ridge height (hence the 6 floor plans, which show a half storey each). The split level is emphasised by creating an upside down chalet with the living space on the top floor providing a dynamic open plan split level living space that allows separation between the snug space (on higher level) and the rest of the living area. The living space on the top floor also allows for better views of the neighbouring mountains, acoustic separation, privacy from neighbours and exposes the whole of the unique roof structure internally.
 
The chalet's external concept picks up on the local scale and vernacular of the traditional chalet, but with modern details and large glazing areas, so as viewed from the road side to look like a traditional chalet, but on closer inspection, and when accessed from the rear of the property (the main access), it is actually a rectilinear traditional footprint cut in half along its corners. We have embellished this metaphorical ‘triangular’ cut by changing the use of materials on the angled entrance elevation of the chalet to be entirely slats (clair vois). Hence the chalet is literally a chalet cut in half, but without cutting any of the clients brief.