1. open plan living & dining area
    View from staircase into open living & dining area
  2. Open plan dining & living space
    Another view of the fabulous living & dining area
  3. Managing Director
    The mezzanine bedroom with very low ceilings!
  4. Managing Director
    The new bedroom - dropped floor giving full height ceiling
  5. South facade elevation, before & after
    South facade elevation, before & after
  6. North facade elevation, before & after
    North facade elevation, before & after

previous

next

05

CHALET RENOVATION & EXTENSION​
140m² | Sixt-Fer-a-Cheval
These clients purchased a dated 1960s chalet with lots of small interior spaces and a large unused garage. The clients are based in Geneva and planned to actively use their chalet all year around and love the location but not the chalet interior so essentially we had a shell to work with.

The existing chalet had two bedrooms and two open mezzanine areas (with low headroom) for sleeping. The client wanted four usable bedrooms and two bathrooms plus open living areas. The client also planned to build an extension to the chalet in the future so the design had to incorporate that too. 

We used the existing shape and form of the chalet and the way it lay in the sloping ground but created a whole new area by lowering the existing garage floor and the land outside so the space could be used for an entrance area, ski room and bathroom. It also meant we could get rid of the useless mezzanine area on the first floor and create new rooms with proper height ceilings because the space below had been dropped. We created 3 comfortable double bedrooms, 1 kids bunk room, family bathroom, large open plan dining, kitchen and living area with inbuilt structures for moving the kitchen to the new extension when built. The extension will have a cinema room built into the foundations and a large, luxurious kitchen with double height ceiling and exposed beams.  

This chalet has been transformed from a dated 1970s design to a light, open and airy layout suitable for this young family's needs of their new alpine holiday home. And we can't wait to see the extension when it's built!