1. Open plan living, alpine chalet
    New open plan living
  2. Open plan lounge in ski chalet
    Lounge space within open plan area
  3. Family bathroom, alpine chalet
    Family bathroom
  4. Ensuite master bedroom in ski chalet
    New ensuite master bedroom
  5. Entrance into ski chalet
    Entrance hall

previous

next

01

BIJOU CHALET RENOVATION
85m² | Sixt-Fer-a-Cheval
This 80s built chalet had a small footprint (50m2 habitable) and was part of a co-ownership of similar chalets that share the land so it was impossible to extend. The brief was to enable all the family to be able to stay for holidays but make a compact home for when there was just the two. We worked with the clients before purchase to provide a solution to excavate under the chalet and provide an additional 40% of habitable space. Utilising the slope of the land, we provided a new entrance level that was safer in the snow, and maximised daylight with careful landscaping producing a space that feels much more generous than its external appearance.

The new ground floor provides a relocated entrance hall with ample storage, a ski storage/display wall (the clients are passionate skiers), a lobby space to remove all your outdoor gear, a new master bedroom with ensuite and a family bathroom. The original first floor level was completely stripped to ensure modern standards of insulation, whilst removing all partitions to create a open plan living space with a centralised stove to heat all the upstairs spaces. To negotiate the existing and proposed levels we created a bespoke staircase that uses book case treads to create function out of what would of been dead space, and is now a focal point of the project. The second floor was maximised to allow all the children to come and stay by utilising the low level eaves for bed spaces, allowing 6 people to sleep in just 18sqm of habitable space without feeling restrictive to a great family holiday.

We wanted to give the client as much light and openness as possible so we went for a contemporary approach using light timber, plastered and painted north walls, a contrasting minimalist kitchen, and used dark materials on openings and floors to enhance the relationship to the outside. We have been told the effect is Tardis like in its results.
 ​

Tom took our dream and made it reality - we are thrilled with the end result and the whole experience was professional and stress free. We would highly recommend Tom.                Tony & Liz, Sixt-Fer-a-Cheval